Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kruchy placek z pomarańczami"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Mąkę pszenną przesiej. Dodaj połowę masła, sól, 5 dag cukru i 1 jajko. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na placek. Formę do tarty posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Wylep plackiem. Ciasto schładzaj 30 minut. Potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 15 minut.
Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę, z 2 owoców wyciśnij sok, miąższ pokrój, ostatnią obierz i potnij w cienkie plasterki. Plasterki pomarańczy gotuj 5-7 minut w wodzie z dodatkiem 10 dag cukru. Wyjmij, wystudź. Śmietanę wymieszaj z 10 dag cukru, pozostałym jajkami, proszkiem budyniowym oraz z sokiem z pomarańczy. Dodaj też skórkę i kawałeczki pomarańczy.
Krem rozsmaruj na podpieczonym spodzie. Na wierzchu ułóż plasterki pomarańczy. Ponownie wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz jeszcze 35–40 minut. Przed podaniem tartę dobrze wystudź.Źródło: Tina