Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak cytrynowy"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 553
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 51
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 30
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 553
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 51
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 30
Składniki
Z 1 cytryny zetrzyj skórkę, utrzyj z masłem, solą, 4 posiekanymi z. czosnku i częścią ziół. Kurczaka umyj, natrzyj solą od środka i na zewnątrz. Masłem ziołowym posmaruj korpus kurczaka pod skórą (np. zaokrąglonym nożem).
Brytfannę natłuść. Otartą cytrynę pokrój, włóż do wnętrza kurczaka, cytryny ze skórką pokrój na plastry. Włóż z kurczakiem do brytfanny, oprósz resztą ziół. Obłóż resztą czosnku.
Wstaw na 3 godz. do lodówki. Ziemniaki umyj, obierz. Włóż do brytfanny z kurczakiem, skrop olejem, winem. Piecz ok. 1,5 godz. w 180°C.
Rada: Ząbki czosnku łatwo obierzesz, jeśli położysz na nich szeroką część ostrza noża i uderzysz w nią dłonią. Skórka się skruszy.Źródło: Świat kobiety