Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kutia z bakaliami"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Przebrane, umyte ziarenka pszenicy zalej przegotowaną wodą i odstaw na noc. Następnego dnia ugotuj w tej samej wodzie. Odcedź, ostudź. Pszenicę włóż do lnianego woreczka i uderzaj drewnianą łyżką, aż odejdą łuski. Przebierz, oddzielając czyste ziarna.
Mak zalej wrzątkiem. Gdy napęcznieje, odcedź i dwukrotnie zmiel w maszynce. Rodzynki namocz, odsącz. Posiekaj figi, daktyle i suszone morele. Miód wymieszaj z suszonymi owocami, orzechami oraz makiem.
Połącz z pszenicą, dopraw odrobiną soku z cytryny. Odstaw. Przed podaniem kutię udekoruj kandyzowanymi wisienkami. Możesz przybrać ją też połówkami orzechów.Źródło: Na żywo