Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kwiatuszki z jabłek"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 556
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 54
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 33
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 556
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 54
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 33
Składniki
Jabłka umyj, obierz i, nie przekrawając, wykrawarką wytnij gniazda nasienne. Następnie całe jabłka (bez środków) pokrój poziomo w cienkie plastry. Zagotuj wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Włóż plasterki jabłek i gotuj je przez kilka minut. Wyjmij i odsącz z wody.
Ciasto francuskie rozmroź i rozwałkuj na placek o wymiarach ok. 30x30 cm. Od razu pokrój w pasy o szerokości 3 i długości 30 cm. Orzechy nerkowca drobno posiekaj. Pasy ciasta zwiń w ślimaki.
Kółeczka z jabłek przekrój na pół i poukładaj je tuż obok siebie na cieście. Lekko dociśnij; powinno powstać coś na kształt pierścienia. Gotowe ciastka z jabłkami rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posyp orzeszkami.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200o C przez ok. 25 minut. Wystudź i podawaj.
Czas przygotowania: 40 min. Cena porcji: ok. 3,5 zł. Kalorie: porcja ok. 118 kcal.
Gotowe ciastka z jabłek możesz ozdobić, wkładając między paski jabłek listki czekoladowe lub robiąc na środku każdego kleks z bitej śmietany.Źródło: Na żywo