Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Makowe kuleczki z niespodzianką"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Składniki
Zagotuj w rondelku mleko z mas łem i szczyptą soli. Wsyp mąkę z makiem i energicznie mieszaj, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek rondelka. Wtedy zdejmij naczynie z ognia. Wbij jedno jajko, miksuj masę przez minutę. Następnie odstaw ją, by ostygła. Gdy będzie zimna, zmiksuj ją, wbijając dwa pozostałe jajka. Na koniec dodaj sodę oczyszczoną.
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj na nią po dwie łyżeczki ciasta tak, by powstało 30 zgrabnych kopczyków (zachowaj pomiędzy nimi odległość, bo ciasto podczas pieczenia urośnie). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz ptysie ok. 20 min, aż się zezłocą. Kuleczki wystudź.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno razem z zagęstnikiem i 2 łyżkami cukru. Wymieszaj z serkiem. Kremem napełnij szprycę cukierniczą z wąską końcówką. Kolejno wbijaj ją w każdą ptysiową kuleczkę i napełniaj kremem środek ciastka.
Makowe kuleczki schłodź w lodówce. Przed podaniem ułóż je na paterze i obficie oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina