Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka i smaczna
Odsłon: 14078
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 58
Szybka i smaczna
Odsłon: 14078
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 58
Składniki
Robię masę. Dzień wcześniej mak zalewam wrzątkiem. Odstawiam, by napęczniał.
Następnego dnia osączam go na sicie i mielę dwa razy. Mleko podgrzewam z cukrem i wlewam do maku. Mieszam. Dodaję jajka, powidła, bułkę tartą i proszek do pieczenia oraz sparzone rodzynki. Mieszam.
Przygotowuję ciasto. Wszystkie składnik łączę (maka, cukier, margaryna, jaja, cukier waniliowy, proszek do pieczenia), zagniatam i formuję kulę, wkładam do lodówki na 1 godzinę.
2/3 schłodzonego ciasta rozwałkowuję. Wylepiam nim formę. Masę makową wykładam na spód i wyrównuje.
Z reszty rozwałkowanego ciasta wycinam foremkę do ciasteczek wzory gwiazdek i układam je na wierzchu masy makowej. Piekę godzinę w 170 st. C.