Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Makowy ucieraniec"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 285
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 137
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4945
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2321
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 285
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 137
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4945
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2321
Składniki
Porzeczki opłukać, osuszyć, oderwać od gałązek. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać jajka. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i suchym makiem.
Porcjami wsypywać do masy maślanej, dobrze utrzeć. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować ciasto. Posypać 30 dag porzeczek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec 45-55 minut.
Dżem podgrzać, wymieszać z pozostałymi porzeczkami. Podgrzewać razem jeszcze około 2 minut. Masę porzeczkową rozsmarować na wystudzonym cieście. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
około 75 minut.Źródło: Życie na gorąco