Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mandazi - puszyste afrykańskie pączki drożdżowe na mleku kokosowym ze szczyptą kardamonu. Są tak dobre, że nie potrzebują żadnego nadzienia. Oprócz kokosowej nuty wyróżniają się również oryginalnym kształtem. W przeciwieństwie do klasycznych pączków wycinamy je nie na kształt koła, a trójkąta.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 485
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 67
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 163
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 485
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 67
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 163
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Składniki
Do miski pokrusz świeże drożdże. Dodaj łyżeczkę cukru. Wlej ciepłą wodę. Składniki wymieszaj i odstaw na około 10 minut do wyrośnięcia.
Mleczko kokosowe lekko podgrzej.
Do dużej miski przesyp mąkę, dodaj pozostałą część cukru. Wlej zaczyn i podgrzane mleczko kokosowe. Dodaj szczyptę kardamonu. Ciasto na pączki wyrabiaj dłońmi przez około 15 minut. Powinno być delikatne, elastyczne, a pod koniec ugniatania powinno całkowicie odchodzić od miski i dłoni.
Gotowe ciasto pozostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Podziel je na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm. Placki z ciasta drożdżowego przekrój na pół i każdą połówkę jeszcze raz na pół.
W garnku rozgrzej olej do temperatury 180 stopni. Trójkątne pączki mandazi smaż na złoty kolor z dwóch stron. Przed podaniem oprósz je cukrem pudrem.