Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Minipączki w cukrze"
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20534
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10085
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 249
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20534
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10085
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 249
Składniki
Makę przesiej do dużej miski. Drożdże pokrusz do kubeczka, rozetrzyj z łyżką cukru kryształu, połącz z ciepłym mlekiem. Dodaj 1 płaską łyżkę mąki. Powstały rozczyn drożdżowy wlej do miski z mąką (zrób małe wgłębienie w mące). Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu drożdżowego dodaj pozostały cukier kryształ. Wlej rozpuszczone i schłodzone masło. Dodaj żółtka, alkohol oraz szczyptę soli. Wyrób razem z mąką na gładkie i elastyczne ciasto.
Ponownie odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, urywaj porcje i formuj z nich w dłoniach pączki. Ułóż je na stolnicy (posypanej mąką lub wyłożonej pergaminem) do ponownego wyrośnięcia. Smaż pączki na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Posyp cukrem pudrem.
czas ok. 120 min; porcja – 60 kcal, cena 50 grŹródło: Świat kobiety