Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mus poziomkowy"
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20235
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 144
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2076
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2727
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 727
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20235
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 144
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2076
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2727
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 727
Składniki
Poziomki przebrać, opłukać pod bieżącą wodą, starannie osączyć. Dwie łyżki odłożyć do dekoracji, resztę przetrzeć przez sito i wstawić do lodówki na godzinę.
Żelatynę dokładnie rozpuścić w 80 ml gorącej wody i ostudzić. Żółtka utrzeć z 6 łyżkami cukru na gładką masę. Białka ze szczyptą soli ubić sztywną pianę.
Do przetartych poziomek dodawać po łyżce piany z białek, delikatnie mieszać. Następnie dodać żółtka z cukrem i rozpuszczoną, schłodzoną żelatynę. Ubijać wszystko tak długo, aż mus zgęstnieje.
Śmietankę ubić z pozostałym cukrem. Gotowy mus przełożyć do salaterek. Udekorować bitą śmietaną i poziomkami. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Zamiast przecierać poziomki przez sito, można zmiksować je w blenderze albo... ugnieść widelcem!Źródło: Twoje Imperium