Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sierpień to wspaniały czas dla miłośników krajowych owoców. W sklepach, na targowiskach, a nawet na skrzyżowaniu ulic koło domu bez trudu można kupić wiśnie szklanki, śliwki węgierki czy czerwony agrest – owoce, których próżno szukać poza sezonem. Złaknieni ulubionych smaków czasem kupujemy więcej owoców, niż jesteśmy w stanie zjeść. Co zrobić z przepysznymi węgierkami, gdy dziś nie są już tak jędrne, jak te, które uśmiechają się do nas na osiedlowym ryneczku? Oczywiście przetworzyć na powidła. A jeśli brak nam na to czasu, to na najłatwiejszy placek ze śliwkami!
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4873
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 878
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4873
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 878
Składniki
Umyj i osusz śliwki. Przekrój każdą na pół i usuń z niej pestkę. Tak przygotowane śliwki oprósz mąką ziemniaczaną. Dzięki temu nie puszczą soku i nie opadną na dno ciasta.
Ustaw mikser na wysokie obroty. Utrzyj masło (w temperaturze pokojowej) z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodawaj po jednym jajku. Następnie zmniejsz obroty miksera i do uzyskanej masy dodawaj stopniowo przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksuj do połączenia składników.
Przygotuj formę o wymiarach około 20x30 cm. Natłuść ją i oprósz bułka tartą. Przelej ciasto do formy i równomiernie rozłóż na nim śliwki, po czym lekko wgnieć je do środka ciasta.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Gdy ciasto wystygnie, oprósz je (z użyciem sitka o drobnych oczkach) cukrem pudrem.