Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
łatwe, niskokaloryczne, puszyste, rozplywające się w ustach, zdrowe, doskonałe na podwieczorek w upalne dni. Ciacho jest szybkie do zrobienia tylko czas oczekiwania troszkę długi, ale warto....
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 537
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 275
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 537
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 275
Składniki
wieczorem lub rano jogurt wylać na sito wyłożone kilkoma warstwami gazy, i wsadzić do lodówki. (po odcieknięciu powinno zostać ok 600 gram masy) jeśli tyle nie ma dodać do 600 gram serwatki, która została na dnie naczynia). oczywiście pod sito dajemy miseczkę:-)
Dnia następnego lub kilka godzin później: Dno foremki wyłożyc podwójnie andrutami. (robiłam w tortownicy 24cm.)
Galaretkę rozpuścić jak w przepisie. odstawić
Żelatynę namoczyć w 1/4 szkl wody. jak napęcznieje wstawic do naczynia z gorącą wodą i rozpuścić,
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodać masę jogurtową i wymieszać; (można mikserem), pomalutku wlewać letnią żelatynę i miksować wszysko na gładką masę dodać rodzynki; na koniec ubić białka na sztywno i delikatnie wymieszać z masą. wylać do foremki i poukładać połówki truskawek, wstawić do lodówki.
Jak masa stężeje dzieło uwienczyć galaretką i zostawić do zastygnięcia min 5h (u mnie cała noc); a później tylko pałaszować!!!! :-)