Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20253
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 176
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2288
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20253
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 176
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2288
Składniki
Czas przygotowania 65 minut. Cena porcji ok. 1,40 zł.
Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane schłodzone masło, cukier puder, żółtka i cukier waniliowy. Nożem siekamy , a po chwili zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Jagody rozmrażamy na sitku, żeby spłynął nadmiar soku.
Jabłka obieramy i ścieramy na plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy skórkę cytrynową, cukier, cynamon, imbir, mieszamy. Odstawiamy, żeby owoce puściły sok, który odlewamy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na grubość ok. 1,5 cm i przekładamy na blachę. Nakłuwamy widelcem, pieczemy ok. 10 minut w 180oC. Na podpieczone ciasto wykładamy jagody i jabłka.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy pokrojone w kostkę masło i palcami rozcieramy aż powstanie kruszonka. Posypujemy nią ciasto i pieczemy przez 25 minut w 180oC.
Wartość odżywcza porcji 200 kcal Białko 3 g/Tłuszcz 7 g/Węglowodany 29 g.Źródło: Rewia