Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki to klasyczny sposób na przygotowanie słodkości na Tłusty Czwartek. Z takiej ilości składników przyrządzisz pączki dla całej rodziny i wszystkich znajomych. Możesz obsypać je cukrem pudrem lub przygotować wersję z domowym lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczy.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 485
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 67
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 163
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 383
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 485
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 67
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 163
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 383
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Składniki
Masło rozpuść i ostudź. Przygotuj ciasto na pączki. Drożdże pokrusz do miski. Wymieszaj z połową szklanki letniego mleka, łyżką cukru i szklanką mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Gdy drożdże wyrosną, dodaj żółtka, jajka, cukier i resztę mąki. Wymieszaj. Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki z wyłączeniem masła. Ciasto zagnieć ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ugniataj aż przestanie się kleić do rąk. Dodaj masło i kontynuuj zagniatanie przez kolejne 10 minut. Odstaw pod przykryciem na godzinę. Ciasto wyłóż na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkuj na placek o grubości ok. 1,5 cm. Wytnij kółka za pomocą szerokiej szklanki i odkładaj je na blaszkę podsypaną mąką. Przykryj je ściereczką i odstaw na kolejne 15-20 minut.
Usmaż pączki. W dużym garnku rozgrzej część smalcu do temperatury 185 st. Celsjusza. Smaż pączki partiami po 1,5-2 minuty z każdej strony. Wyjmuj pączki łyżką cedzakową i odkładaj na papierowe ręczniki. Chłodne już pączki możesz naszprycować ulubionym dżemem.
Przygotuj lukier. W miseczce wymieszaj cukier puder z wodą i sokiem z cytryny. Lukier powinien mieć dość gęstą konsystencję. Pączki polewaj lukrem i posypuj kandyzowaną skórką pomarańczową. Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki wystarcza na ok. 50 sztuk pączków, w zależności od ich wielkości.