Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pączki przekładane kremem śmietanowym"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 47
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 24
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 47
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 24
Składniki
Drożdże rozcieram z łyżką cukru oraz łyżką mąki. Dolewam połowę mleka. Mieszam i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewam do miseczki.
Dodaję sól, cukier, wodę, resztę ciepłego mleka oraz żółtka, jajko, śmietanę 18 proc., skórkę i alkohol. Dokładam zaczyn, wyrabiam. Pod koniec wlewam masło. Ciasto odstawiam na godzinę.
Ciasto wałkuję na grubszy placek. Szklanką wycinam pączki. Ponownie odstawiam je na 20 minut. Potem smażę w głębokim oleju. Śmietanę kremówkę podgrzewam z masłem i miodem.
Rozpuszczam w niej czekoladę i schładzam (najlepiej przez noc). Potem ubijam. Pączki rozcinam, przekładam kremem. Ew. posypuję cukrem pudrem.Źródło: Naj