Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Panna Cotta z musem malinowym"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4959
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2331
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4959
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2331
Składniki
Żelatynę namocz w zimnej wodzie, odstaw na 10 minut, aby spęczniała. Śmietanę mocno podgrzej z połową cukru oraz rdzeniem wanilii. W ciepłej śmietanie rozpuść żelatynę.
Następnie rozlej ją do 4 foremek (o poj. 150 ml każda) Deser wstaw do lodówki na kilka godzin (a jeszcze lepiej na noc).
Maliny przebierz, opłucz, dobrze osącz na sitku. Potem owoce wymieszaj z resztą cukru. Zmiksuj na gładko. Mus przetrzyj przez sitko. Przypraw sokiem z cytryny. Polej nim gotowy deser. Udekoruj, np. miętą.
Łatwe wyjmowanie z foremki
Tuż przed podaniem zanurz foremki ze stężałym deserem na kilka chwil w ciepłej wodzie. Uważaj, aby woda nie nalała się do środka.
Potem na foremce połóż talerzyk, na którym podasz deser. Całość odwróć. Postaw na blacie. Zdejmij foremkę z deseru.
Superrady
Jeśli chcesz zmienić smak deseru, dodaj do śmietany trochę likieru kawowego, gorzką czekoladę albo przygotuj panna cottę z mleka kokosowego.
Pamiętaj, żeby nie gotować śmietanki z żelatyną – całość może się ściąć!
Mus będzie wyjątkowo orzeźwiający, jeśli dodasz do niego trochę posiekanej mięty.Źródło: Naj