Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na tradycyjny deser Wielkanocny z twarogu – paschę wielkanocną. Ja swoją paschę przygotowuję na zimno; tym, co ją wyróżnia, jest wyraźny smak i zapach pomarańczy. Orzechy i czekolada przyjemnie przełamują miękką konsystencję sera. Deser pięknie się prezentuje, jest smaczny i bezpieczny w przygotowaniu.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4957
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2330
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4957
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2330
Składniki
Przygotuj dodatki do paschy. Posiekaj grubo orzechy pekan, a nieco drobniej pokrój czekoladę.
Do dużej miski włóż 6 dużych żółtek i 130 g cukru pudru. Składniki utrzyj ze sobą za pomocą miksera do uzyskania jasnej puszystej masy. Rozpocznij od niskich obrotów, a następnie je zwiększ.
Do utartych żółtek dodaj około pół szklanki śmietanki 36%. Składniki wymieszaj ze sobą mikserem, aż masa lekko zgęstnieje.
Ustaw miskę na garnku z niewielką ilością gotującej się wody. Zawartość miski mieszaj na parze za pomocą miksera przez około 10 minut. Kiedy masa lekko zgęstnieje, zdejmij miskę z garnka.
Dodaj do miski partiami 200 g miękkiego masła, stale miksując.
Trzykrotnie przemielony twaróg dodaj po jednej łyżce do masy, za każdym razem miksując całość do całkowitego połączenia. Następnie wlej odrobinę ekstraktu pomarańczowego.
Do masy dodaj posiekane wcześniej pekany i czekoladę, oraz 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy. Składniki wymieszaj ze sobą dokładnie, za pomocą sylikonowej szpatułki, do równego rozprowadzenia dodatków.
Paschę najlepiej jest formować na gęstym sitku o średnicy 20 cm. Sitko wyłóż ściereczką muślinową lub gazą i wypełnij masą serowo – jajeczną. Rozprowadź ją równo po całej powierzchni, wyrównaj i załóż na nią nadmiar tkaniny. Tak przygotowaną paschę przykryj małym talerzykiem i obciąż. Odstaw paschę na noc do lodówki.
Po upływie 12 godzin paschę delikatnie wyjmij na talerz lub paterę. Delikatnie zdejmij z niej tkaninę.
Uformowany deser ozdób dodatkowo orzechami i kandyzowaną skórką pomarańczy.
Smacznego!