Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeźwiający smak i aromat jesiennych owoców pigwowca japońskiego zamknięty w delikatnych piankach. Sekret smaku tkwi w musie ze świeżych owoców pigwowca i syropu na bazie cukru trzcinowego i miodu naturalnego.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Składniki
400 g umytych pozbawionych pestek i gniazd nasiennych owoców pigwowca podlewam 4 łyżkami wody. Doprowadzam do zagotowania i wolno gotuję aż owoce zaczną się rozpadać.
Miękkie owoce miksuję na gładki mus za pomocą blendera.
Żelatynę w listkach do namoczenia zalewam zimną wodą.
Mus pigwowy, białka (z lodówki) umieszczam w dzieży robota i końcówką rózgą ubijam na sztywną masę.
W tym czasie z cukru, miodu i wody gotuję syrop. Syrop ma osiągnąć temperaturę 110°C.
Miksując na średnich obrotach, cienką strużką wlewam syrop do masy białkowo-owocowej.
Po dodaniu całego syropu zwiększam bieg robota i dodaję odsączoną z wody żelatynę, miksuję do uzyskania gładkiej, puszystej masy.
Owocową masą napełniam worek cukierniczy z ozdobną tylką i wyciskam na papier do pieczenia lub silikonowe maty porcje pianek.
Pozostawiam na noc w temperaturze pokojowej do wysuszenia.
Następnie zdejmujemy z papieru lub mat, sklejamy spodami po 2 sztuki i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym ze skrobią kukurydzianą.
Takie pyszne pianki można przyrządzać z różnych musów owocowych np. z czarnej porzeczki.