Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek królewski z czekoladową polewą"
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20235
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 144
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2080
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2727
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 727
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20235
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 144
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2080
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2727
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 727
Składniki
50 min • Porcja 360 kcal • Koszt porcji ok. 2,50 zł • Przepis na 12 porcji.
Przygotowuję ciasto: mąkę siekam z masłem, cukrem pudrem, proszkiem i sodą oczyszczoną. Do tego dodaję żółtka i mleko, szybko zagniatam i dzielę na 3 części. Każdą rozwałkowuję na wielkość blaszki (32 x 21,5 cm), nakłuwam widelcem i piekę ok. 25 minut w temp. 180-190°C.
Robię masę jabłkową: wodę zagotowuję z cukrem tak, by po nabraniu na łyżkę ciągnęła się jak nitka. Roztrzepuję trzepaczką, dodaję kg obranych i startych na grubych oczkach jabłek, skórkę oraz sok z cytryny. Smażę do miękkości jabłek, wsypuję galaretkę i mieszam. Studzę.
Margarynę rozpuszczam, dodaję cukier puder i mieszam. Na końcu dodaję kakao i energicznie mieszam do połączenia składników. Placki przekładam chłodną masą jabłkową, wierzch polewam ciepłą polewą. Odstawiam do zastygnięcia.Źródło: Kobieta i życie