Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placek z orzeszkami"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Masło stop, ostudź. Masę toffi podgrzej, wlej do miski. Wlej masło, zmiksuj. Białka ubij na sztywno ze szczyptą cukru, pod koniec dodając resztę cukru. Do masy toffi dodaj żółtka, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, budyniem i ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii. Dokładnie wymieszaj. Dodaj pianę, delikatnie połącz.
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, wyrównaj (uwaga: takie ciasta lubią pękać, dlatego przed włożeniem do piekarnika zrób wzdłuż ciasta delikatne nacięcie). Piecz. 45-55 minut w temp. 180°C. Ostudź. Ciasto udekoruj stopio ną w kąpieli wodnej czekoladą, posyp posiekanymi, podprażo nymi na suchej patelni orzeszka mi ziemnymi.
<strong>Przepis przysłała Sylwia Ładyga z Brzegów</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie