Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placuszki selerowe z groszkiem"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Składniki
Seler obierz, pokrój na kawałki, ugotuj w posolonej wodzie. Groszek wsyp na posolony wrzątek. Ugotuj do miękkości. Warzywa odcedź. Połowę odłóż, resztę zmiksuj.
Odłożony seler zetrzyj na tarce o dużych otworkach. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj z warzywnym piure. Dodaj mąkę, starty seler oraz posiekane zioła i ser typu parmezan.
Ciasto przypraw do smaku solą i pieprzem. Białka ubij na sztywno. Pianę domieszaj do ciasta. Dołóż cały groszek. Na patelni porcjami rozgrzewaj olej.
Łyżką nakładaj ciasto, formując grubsze racuchy. Smaż je na rumiano z obu stron. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Udekoruj według uznania.Źródło: Tina