Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Półkruchy placek ze śliwkami i migdałami"
Ciasteczka są bardzo smaczne, aromatyczne i słodkie. Idealne do kubka kawy lu...
Odsłon: 3254
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 2867
Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...
Odsłon: 106
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 37
Ciasteczka są bardzo smaczne, aromatyczne i słodkie. Idealne do kubka kawy lu...
Odsłon: 3254
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 2867
Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...
Odsłon: 106
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 37
Składniki
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy tłuszcz i cukier puder. Siekamy. Śmietanę, żółtka, całe jajka i cukier z wanilią roztrzepujemy widelcem, wlewamy do mąki. Ciasto zagniatamy i na 15 minut wkładamy do zamrażalnika. Śliwki myjemy, drylujemy pestki.
Ciasto dzielimy na pół. Obydwie części wałkujemy. Pierwszą przenosimy na wałku na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na cieście układamy śliwki wgłębieniem po pestce do góry. Posypujemy cukrem z wanilią, nakrywamy drugą, rozwałkowaną częścią ciasta.
Wierzch placka smarujemy łyżką roztopionego masła. Posypujemy płatkami migdałowymi i, ewentualnie, szczyptą cynamonu. Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180oC.
Czas przygotowania 65 minut. Cena jednej porcji około 0,80 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 194 kcal Białko 7,8 g/Tłuszcz 11 g/Węglowodany 31 g.Źródło: Rewia