Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Postne knysze"
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20252
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 175
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2285
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20252
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 175
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2285
Składniki
Zrób zaczyn: rozmieszaj drożdże z?łyżeczką letniego mleka, mąki i?cukru. Odstaw do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę połącz z resztą mleka i jajkiem, dodaj?zaczyn, wyrób ciasto. Gdy będzie lśniące, dodaj stopione masło i jeszcze przez chwilę wyrabiaj. Odstaw do wyrośnięcia.
Kapustę wypłucz, posiekaj, ugotuj w?niewielkiej ilości wody. Dobrze odciśnij. Poszatkuj cebule i?przesmaż na?oleju. Dodaj kapustę oraz sól i pieprz do smaku. Duś razem pod przykryciem przez 15 minut.
Z wyrośniętego ciasta odrywaj kawałki, formuj kulki. Każdą rozpłaszcz w dłoniach na placek. Na?środek nałóż farsz. Sklejaj brzegi, formując duże pierogi lub bułeczki. Knysze ułóż na? blasze i?zostaw do?wyrośnięcia.
Wyrośnięte knysze posmaruj rozkłóconym jajkiem. Wstaw do?piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Gdy się zrumienią, posmaruj je olejem (lub masłem). Piecz 30-35 minut. Knysze najlepiej smakują na ciepło.
porcji, czas ok. 70 min; porcja – 290 kcal, cena 1,30 złŹródło: Świat kobiety