Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Przekładaniec z jabłkami"
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 970
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 460
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 970
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 460
Składniki
Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do miski włóż miękkie masło lub margarynę i wsyp cukier. Utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodawaj suche na przemian ze śmietaną, wciąż ucierając ciasto mikserem.
Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz ok. 50 min w temperaturze 180° C do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudź i przekrój na dwa blaty.
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrój w niezbyt dużą kostkę. Włóż do rondelka i duś na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając aż zaczną się rozpadać. Zdejmij z ognia, dodaj galaretkę w proszku oraz cynamon, wymieszaj. Gdyby jabłka były zbyt kwaśne, dodaj do smaku cukier. Gdy masa jabłkowa przestygnie, wylej na pierwszy blat i przykryj drugim.
Ciasto i z powrotem włóż do piekarnika na około 15 min. Blachę wysyp wiórkami kokosowymi, wzbogacisz smak ciasta.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 310 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie