Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pularda z Radziwiłłowa na sposób żydowski"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 33
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 200
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 33
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 200
Składniki
Pokrój pulardę na ćwiartki. Posól i obsmaż na dwóch łyżkach gęsiego smalcu. Ułóż w garnku stosownej wielkości i zalej niecałą szklanką wody. Przykryj szczelnie i duś około 45 minut. Podgrzej w rondlu resztę smalcu, zrumień na nim mąkę i dodaj starty seler. Dolej odrobinę wywaru spod pulardy i zagotuj. Dosmacz jeszcze gałką muszkatołową i wrzuć posiekaną pietruszkę.
Włóż do gotowego sosu pulardę lub podawaj sos osobno w sosjerce. Do tego dodaj miskę kaszy jaglanej i można oddać się rozkoszom wspominania bogactwa kuchni staropolskiej.Źródło: Olivia