Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rajskie łódeczki z lodami"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Składniki
Mleko kokosowe roztrzep widelcem lub trzepaczką. Wymieszaj w garnku ze śmietanką, mlekiem i cukrem. Doprowadź powoli do wrzenia. Zdejmij z ognia i zostaw do schłodzenia.
Wiórki kokosowe podpraż na rozgrzanej suchej patelni – uważaj, by nie zbrązowiały! Poczekaj, aż ostygną, zmiksuj je ze schłodzoną masą mleczną.
Masę przełóż do zamykanego pojemnika i wstaw do zamrażalnika. Przez pierwsze 5 godzin mrożenia wyjmuj lody co 30-40 minut i dokładnie miksuj, by rozbić powstające kryształki lodu. Przed podaniem wyjmij je 10 minut wcześniej, by łatwo było je nabie rać. Porcje lodów nałóż do czekoladowych foremek i nożem wyrównaj wierzch. Posyp wiórkami czekoladowymi, udekoruj owocami.
Czekoladowe miseczki
Lody podane w takich naczynkach są jeszcze bardziej apetyczne i lepiej smakują. Gotowe do schrupania łódeczki nietrudno przygotować samodzielnie. Będziemy potrzebować: 1 tabliczki czekolady, 4-5 balonów, bezsmakowego oleju. Balony dmuchamy do wielkości miseczek, które chcemy zrobić.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jeden balon smarujemy cienką warstwą oleju – tłuszcz nie może ściekać ze ścianek! Zanurzamy go do połowy w płynnej, ale już lekko ostudzonej czekoladzie. Wyjmujemy i po chwili ponownie zanurzamy. Ostrożnie kładziemy na pergaminie. Trzymamy przez kilka minut, aż czekolada ścieknie, tworząc podstawkę. Tak samo robimy kolejne miseczki. Gdy czekolada zastygnie, balony przekłuwamy i usuwamy. Gotowe!.Źródło: Naj