Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ryż z pomidorami"
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4937
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 880
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4937
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 880
Składniki
<strong>Do dekoracji:</strong>
kilka gałązek świeżej bazylii lub endywii.
<strong>Ewentualnie:</strong>
czarne oliwki bez pestek.
Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Pomidorom natnij skórkę, polej wrzątkiem, a gdy ostygną – usuń skórkę. Mozarellę osącz z zalewy. Pomidory i mozarellę pokrój w plasterki.
W głębokiej patelni roztop masło i zeszklij na nim cebulę. Po chwili dodaj do cebuli przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ryż i chwilę smaż razem. Następnie ryż przełóż do rondla, zalej dwiema szklankami wody, dopraw solą, pieprzem, papryką, curry i ugotuj na półtwardo, po czym odstaw do ostygnięcia. Jeśli lubisz oliwki, pokrój je, dodaj do ryżu i wymieszaj.
Przestudzony ryż połącz ze śmietanką wymieszaną z jajkami. Teraz przełóż ryż z patelni do żaroodpornej formy wysmarowanej grubo masłem.
Na ryżu ułóż najpierw plastry pomidorów, a następnie ser mozarella. Naczynie wstaw do rozgrzanego piekarnika. Zapiekaj w 200° C ok. 25 min. Podawaj na ciepło, udekorowany zieleniną.
55 minut Porcja: 380 kilokalorii
<strong>Zapiekany ryż z pomidorami można podawać także na zimno.</strong>Źródło: Świat i Ludzie