Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sałata z burakami"
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20244
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 155
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2147
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20244
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 155
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2147
Składniki
Czas ok. 70 min; porcja – 170 kcal, cena 1,40 zł
Buraki oczyść starannie, włóż do garnka, zalej posolonym wrzątkiem. Ugotuj do miękkości w łupinach. Wyjmij buraki, ostudź. Obierz ze skórki i pokrój w cienkie plastry.
W osobnym naczyniu z osolonym wrzątkiem ugotuj na twardo jajka (8-10 minut). Ostudź, obierz z łupinek. Na koniec jajka pokrój na ćwiartki.
Połówkę sałaty lodowej opłucz, osusz. Porozrywaj listki na małe kawałki, umieść w salaterce. Obraną cebulę opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, drobno poszatkuj. Wsyp do salaterki z sałatą lodową, wymieszaj.
Koperek opłucz starannie, osusz, poodrywaj piórka z gałązek, posiekaj. Jogurt naturalny połącz z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru, wymieszaj z posiekanym koperkiem.
Na sałacie porozkładaj dekoracyjnie ćwiartki jajek oraz plasterki buraków, oprósz solą. Osobno podaj na stół sos.Źródło: Świat kobiety