Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sałatka fasolowo-orzechowa"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Składniki
Fasolę przebierz, opłucz, zalej wodą i odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości bez dodatku soli. Odcedź, ostudź.
Rodzynki zalej wrzątkiem, odstaw na 15 minut, odlej i osusz. Obraną cebulę poszatkuj, przesmaż na łyżce oleju. Połącz z fasolą. Dodaj rodzynki, wymieszaj.
Orzechy zrumień na suchej patelni, posiekaj. Dodaj do fasoli. Przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj czosnek, utrzyj go z olejem. Dodaj do fasoli.
sałatki starannie wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Umyj, osusz i grubo posiekaj szczypiorek. Posyp nim gotową sałatkę.
porcji, czas ok. 75 min; porcja – 270 kcal, cena 1,60 zł.
Zamknięte w szczelnych pojemnikach suche nasiona fasoli można przechowywać przez wiele miesięcy (najlepiej w chłodnym i ciemnym miejscu). Ugotowaną fasolkę trzymaj w lodówce, pod przykryciem. Jeśli ziarna są bez dodatków (cebuli, majonezu, mięsa, śmietany itp.), pozostaną świeże przez kilka dni.Źródło: Świat kobiety