Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sałatka z kurczakiem w jogurtowym sosie"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Składniki
Połówkę kurczaka dzielimy na pół, smarujemy olejem, doprawiamy pieprzem i solą. Grillujemy 15–20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie mięso oddzielamy od kości i kroimy na nieduże kawałki.
Umytą i osuszoną sałatę rwiemy na kawałki. Pomidory kroimy w półplastry. Oliwki odcedzamy z zalewy. Czosnek przepuszczamy przez praskę lub drobno siekamy.
Jajko, musztardę i czosnek przekładamy do miski i miksujemy blenderem. Stopniowo dodajemy olej, mieszamy. Kiedy dobrze się połączą, dodajemy jogurt. Sos doprawiamy pieprzem, solą, wlewamy sok z cytryny, mieszamy.
Sałatę, pomidory i oliwki przekładamy do miski. Na warzywach układamy grillowane mięso i polewamy sosem. Podajemy z ciepłą bagietką z masłem.
Czas przygotowania 25 minut. Cena porcji ok. 2,40 zł.
Wartość odżywcza porcji 520 kcal Białko 31 g/Tłuszcz 37 g/Węglowodany 13 gŹródło: Rewia