Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sałatka z owocami morza"
Lubisz grzyby i poza sezonem tęsknisz za ich smakiem? Skorzystaj z rewelacyjn...
Odsłon: 1288
Proste ciasto na kwaśnej, gęstej śmietanie i oleju z rabarbarem. Zaczyna się...
Odsłon: 14736
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 341
Lubisz grzyby i poza sezonem tęsknisz za ich smakiem? Skorzystaj z rewelacyjn...
Odsłon: 1288
Proste ciasto na kwaśnej, gęstej śmietanie i oleju z rabarbarem. Zaczyna się...
Odsłon: 14736
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 341
Składniki
Czas ok. 25 min; porcja – 290 kcal, cena 2,10 zł.
Sałatę podziel na liście, opłucz starannie pod bieżącą wodą, a następnie osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Porwij liście na mniejsze kawałki.
Krewetki ułóż na sicie i przelej wrzątkiem, pozostaw do osączenia. Paluszki krabowe pozbaw osłonek, pokrój w plasterki. Osącz z zalewy czarne oliwki bez pestek. Pokrój je w krążki.
Gałązki koperku opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Oderwij piórka z gałązek. Część odłóż do dekoracji, resztę drobno poszatkuj.
Majonez przełóż do miseczki. Dodaj poszatkowany drobno koperek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem, schłodź.
W salaterce ułóż liście sałaty, krewetki, paluszki krabowe oraz oliwki. Delikatnie przemieszaj. Ozdób odłożonym koperkiem. Osobno podawaj na stół sos.
Sposób babuni
Największym wrogiem sałaty jest wilgoć. Kupioną główkę podziel więc na listki, opłucz i starannie osusz, a następnie przełóż do dużej miski. Na wierzchu ułóż 1-2 ręczniki papierowe. Dzięki nim wilgoć nie będzie osadzać się na liściach sałaty. Całość owiń ciasno folią spożywczą i dopiero schowaj do lodówki.Źródło: Świat kobiety