Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Serduszka serowe na obiad"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 13
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 413
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 878
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 13
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 413
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 878
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę ze szczyptą soli. Dodaj jedno całe jajko, olej oraz kilka łyżek ciepłej wody. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto na pierogi. Uformuj z niego kulę, owiń folią i odłóż na godzinę do lodówki.
Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i poszatkuj. Przesmaż razem na łyżce masła. Biały ser zmiel lub przeciśnij przez praskę. Opłucz, osusz, a potem posiekaj kilka gałązek ziół (np. natki, koperku, szczypiorku).
Zmielony ser połącz z ziołami, cebulą, czosnkiem, żółtkiem i 1-2 łyżkami śmietany. Powstały farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Schłodzone ciasto wyjmij, rozwałkuj. Foremką w kształcie serduszka (lub inną) wycinaj pierożki. Na połowie rozłóż farsz, przykryj resztą ciasta, zlep brzegi. Gotuj w osolonym wrzątku 2 min. Podawaj z warzywami z wody i keczupem.
Gdy szykujesz większą porcję pierożków, zadbaj, by ciasto nie obsychało. Wałkuj jedynie jego porcje. Pozostałe ciasto trzymaj w lodówce, koniecznie pod przykryciem. Jeśli mimo wszystko brzegi pierożków nie chcą się sklejać, smaruj je letnią wodą.
porcji, czas ok. 60 min; porcja – 310 kcal, cena 1,50 zł.
Pierożki możesz też nadziać mielonym mięsem z rosołu.Źródło: Świat kobiety