Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony różowymi winogronami. Błyskawiczne i smaczne ciasto.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Składniki
Ciasteczka rozdrabniamy na piasek, dodajemy do nich roztopione masło. Łączymy całość i przekładamy do formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Lekko ubijamy masę i wkładamy na chwilę do lodówki. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do przestygnięcia. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w półtorej szklanki wody. Galaretki agrestowe rozpuszczamy w jednej szklance wody. Ser i kremówka muszą być dobrze schłodzone.
Przystępujemy do zrobienia sernika. Do misy miksera wlewamy kremówkę i wsypujemy cukier. Ubijamy całość na sztywno. Następnie dodajemy zimne, lekko tężejące galaretki agrestowe. Krótko mieszamy i dodajemy ser z wiaderka. Miksujemy do połączenia składników. Gotową masę serową przelewamy do tortownicy z ciasteczkowym spodem. Odkładamy sernik do lodówki, aby dobrze zastygł. Następnie układamy na wierzchu winogrona i zalewamy je lekko tężejącą galaretką cytrynową. Ponownie odstawiamy sernik do lodówki na 2-3 godziny. Prosty sernik na zimno z różowymi winogronami gotowy!