Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Śledzie w sosie śmietanowym"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Opłucz filety śledziowe, włóż do miski i zalej mlekiem. Zostaw na 2-3 godziny.
Obierz jabłko i cebule. Jabłko zetrzyj na grubej tarce, cebule drobno posiekaj. Wymieszaj ze śmietaną, dodaj sok z cytryny, przypraw do smaku cukrem, solą i pieprzem.
Wyjmij śledzie z mleka, opłucz i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je na kawałki długości ok. 4 cm. Ułóż na półmisku. Wyłóż na wierzch sos śmietanowy. Posyp po wierzchu drobno posiekanym szczypiorkiem. Od razu podawaj.
Śledzie można przygotować wcześniej i przechować w lodówce. Należy je pokroić, przełożyć do słoika i zalać olejem. Przed podaniem wystarczy je dokładnie osączyć z oleju, osuszyć i zalać sosem.
Dla 6 osób, czas 3 godz., 210 kcal, 2 zł porcjaŹródło: Olivia