Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Słodki jeżyk"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Jajka zmiksuj razem z 10 dag cukru. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz 4 łyżkami kakao. Na koniec do ciasta wlej 2 łyżki oleju. Połącz dokładnie .
Spód małej tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia (lub posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą). Przełóż przygotowane ciasto, równo rozprowadź. Piecz 40 minut w temperaturze 160 st. Wystudź w formie.
Masło utrzyj z resztą cukru oraz opakowaniem cukru waniliowego. Rozpuść w gorącej kąpieli wodnej 15 dag białej czekolady. Lekko przestudź, dodaj do masy.
Połącz dokładnie kremu czekoladowego, odstaw do lodówki do schłodzenia. Wyjmij i raz jeszcze wymieszaj na gładką i jednolitą masę. Z upieczonego i wystudzonego w formie biszkoptu wytnij owalny korpus jeża. Resztę skrawków pokrusz.
Odłóż 1/3 kremu. Do reszty wmieszaj pokruszony biszkopt. Nałóż na spód, formując ciało jeżyka. Odstaw do schłodzenia. Udekoruj resztą kremu. Na koniec posyp jeżyka naturalnym gorzkim kakao. Zrób mu oczy z cukierków, a z migdałowych słupków kolce.
10 porcji, czas ok. 95 min; porcja – 530 kcal, cena 1,60 złŹródło: Świat kobiety