Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne orzechowe babeczki w sam raz do kawusi:)
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 14
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 414
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 878
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 14
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 414
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 878
Składniki
Do miski przesiewam mąkę, dodaję pokrojone kawałki masła, cukier, żółtko i sól. Szybko zagniatam ciasto, formuję kulę, zawijam w folię i odstawiam do lodówki na co najmniej godzine.
Schłodzone ciasto wałkuję wykładam nim foremki do babeczek. Babeczki piękę do momentu aż będą złociste około 15 minut w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni.
Orzechy uprażę na suchej patelni i niezbyt dokładnie siekam. Puszkę mleka wstawiam do garnka , nalewam tyle wody, by ją przykryła i gotuję przez 3 godziny (należy pamiętać aby podzcas gotowania systematycznie uzupełniać wodę) Puszkę studzę i otwieram. Ciepły kajmak mieszam z orzechami i wypełniam nim babeczki.
Można użyć gotowej masy kajmakowej, która jest dostepna w sklepach.
SMACZNEGO