Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Strucla w lukrowej polewie"
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 767
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 3028
Ciasteczka są bardzo smaczne, aromatyczne i słodkie. Idealne do kubka kawy lu...
Odsłon: 3524
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 767
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 3028
Ciasteczka są bardzo smaczne, aromatyczne i słodkie. Idealne do kubka kawy lu...
Odsłon: 3524
Składniki
Przygotuj masę: mak zalej wodą, gotuj godzinę. Odcedź, osącz, wystudź i przepuść przez maszynkę trzy razy. Dodaj cukier, stopione masło, cukier waniliowy i rozdrobnione bakalie. Wymieszaj. Białka ubij na pianę. Połącz z masą.
Przygotuj ciasto: drożdże rozetrzyj z połową cukru, wymieszaj z odrobiną ciepłego mleka i mąki – zaczyn odstaw do wyrośnięcia. Ubij żółtka z resztą cukru. 1/5 mąki zaparz, zalewając resztą wrzącego mleka. Dodaj zaczyn, pozostałą mąkę, jajka i żółtka. Wyrób.
Gdy ciasto będzie gładkie, wlej stopione masło. Dodaj cukier waniliowy i skórkę. Wyrabiaj, aż będzie odchodziło od dłoni. Przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na 2 prostokąty. Posmaruj masą makową, zwiń. Strucle ułóż w foremkach wyłożonych pergaminem. Zostaw jeszcze na 15 minut w ciepłym miejscu, a następnie piecz ok. 50 minut w temp. 200 st. Po wystudzeniu oblej lukrem i posyp bakaliami.
Czas przygotowania: 65 minut (bez chłodzenia ciasta). 1 porcja: 470 kcal. Cena porcji: 2,10 złŹródło: Tina