Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Surówka z czerwonej kapusty z pomarańczą"
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20245
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 160
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2181
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20245
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 160
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2181
Składniki
Kapustę oczyść, drobno poszatkuj. Wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj 8-10 minut, odcedź, przelej zimną wodą, skrop sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.
Z drugiej połówki cytryny otrzyj skórkę. Cebulę obierz, posiekaj. Umieść na sicie i przelej wrzątkiem, aby straciła swój ostry smak. Obrane jabłko zetrzyj na tarce, szybko skrop sokiem z reszty cytryny i posyp startą skórką.
Pomarańczę sparz, obierz, wykrój fileciki miąższu, rozdrobnij. Dodaj do kapusty razem z jabłkiem i cebulą. Wymieszaj z oliwą (lub olejem). Sałatkę dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wstaw na pół godziny do lodówki.
Czas ok. 30 min; porcja – 60 kcal, cena 90 gr