Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tęczowe słodkie pisanki"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 536
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 275
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 536
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 275
Składniki
W jajkach robię z jednej strony dziurkę i strzykawką wyciągam białko oraz żółtko (będą idealne np. do wielkanocnej babki). Skorupki ostrożnie płuczę i gotuję kilka minut, osuszam.
Masło rozpuszczam. Wlewam po odrobinie do każdej skorupki i obracam nią tak, aby tłuszcz pokrył całe wnętrze. Skorupkę odwracam do góry dnem tak, aby reszta masła mogła wypłynąć i odstawiam na kieliszek. Natłuszczone skorupki umieszczam wraz z kieliszkami na co najmniej pół godziny w lodówce.
Galaretki (każdą osobno) rozpuszczam w połowie zalecanej na opakowaniu ilości gorącej wody. Odstawiam, by ostygły i zaczęły lekko tężeć.
Kefir i śmietanę mieszam z cukrem. Dodaję rozpuszczoną w odrobinie wrzątku, przestudzoną żelatynę.
Wyjmuję z lodówki skorupki (cały czas trzymam je w kieliszkach, by były stabilne). Do strzykawki nabieram kolejno kolorowe galaretki i białą masę, aplikuję po małej porcji do skorupek (przed wlaniem kolejnej warstwy skorupki wkładam na chwilę do lodówki). Całkowicie napełnione skorupki schładzam kilka godzin. Obieram jak jajka.
<strong>Michał Dobras z Łodzi</strong>
60 min + chłodzenie
Sztuka kosztuje ok. 1,50 zł
Sztuka zawiera ok. 140 kcalŹródło: Tina