Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ucierany cynamonowiec ze śliwkami"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 285
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 137
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4945
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2321
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 285
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 137
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4945
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2321
Składniki
Ciasto: masło i cukier puder utrzyj na puszystą masę. Wbij jajko, ciągle ucierając. Mąkę wymieszaj z migdałami i partiami dodawaj do wyrabianej masy. Powinno powstać gładkie, miękkie ciasto. Uformuj je w kulę, chłodź 2 godziny w lodówce.
Nadzienie: rozpuść masło, wlej miód i wsyp przyprawy. Wymieszaj, podgrzewaj pod przykryciem na malutkim ogniu przez 10 minut. Umyj i osusz śliwki. Przekrój na połowy, wypestkuj. Z masła wyjmij gwiazdkę anyżu. Wrzuć śliwki i gotuj przez 10 minut.
Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami pergaminu. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki wymieszaj z 2/3 orzechów i migdałów. Rozłóż owoce na cieście. Piecz 30-40 minut w 190oC. Podawaj posypane pozostałymi orzechami.Źródło: Naj