Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Włoskie carpaccio z buraków"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Piekarnik rozgrzewamy do 220oC. Nieobrane buraki szorujemy szczotką pod bieżącą wodą. Owijamy w folię aluminiową i na 45-60 minut (czas zależy od wielkości buraków) wkładamy do nagrzanego piekarnika. Wyjmujemy, rozwijamy z folii, odkładamy do wystygnięcia. Zimne tniemy na jednakowej grubości cienkie plastry. Pestki dyni prażymy na suchej patelni na złoty kolor.
Oliwę, ocet balsamiczny, syrop, sól i pieprz dajemy do słoika. Słoik zamykamy i energicznie potrząsając, dokładnie łączymy wszystkie sosu.
Półmisek lub duży, płaski talerz dekorujemy częścią rukoli, którą polewamy dwiema łyżkami dressingu. Na listkach rukoli układamy zachodzące na siebie plasterki buraków. Polewamy resztą sosu. Zdobimy pestkami dyni, resztą rukoli i kropelkami octu balsamicznego.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji 1,50 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 110 kcal Białko 3,2 g/Tłuszcz 2,6 g/Węglowodany 13 gŹródło: Rewia