Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekane pigwy z imbirem"
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20245
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 158
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2162
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20245
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 158
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2162
Składniki
Wymieszaj wodę z cukrem, skórką pomarańczową i pokrojonym imbirem. Gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Wrzuć pokrojone pigwy. Na 5 minut zwiększ ogień, potem zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu około godziny, aż pigwy staną się miękkie i miedziane.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i wysmaruj kokilki masłem.
Odsącz pigwy od soku i przełóż do kokilek. Podgrzej syrop na wysokim ogniu, mieszając. Zredukuj po chwili, gotuj przez kolejne 5 minut na wolnym ogniu. Przełóż łyżką do kokilek.
Przygotuj kruszonkę. Pokrusz herbatniki, przełóż do garnka, dodaj masło i cynamon, zmiksuj na jednolitą masę. Przełóż do kokilek, zapiekaj w piekarniku ok. 15 minut. Podawaj z jogurtem, oprószone cukrem pudrem.Źródło: Olivia