Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka kalafiorowa"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Składniki
Świeży kalafior oczyść starannie pod bieżącą wodą, podziel na różyczki, ugotuj na półmiękko, osącz na si cie. Jeśli używasz kalafiora mrożonego, ugotuj go bez rozmrażania.
Cukinię sparz wrzątkiem, wyszoruj, pozostaw ze skórką. Odetnij stwardniałe końcówki, pokrój w plasterki. W ten sam sposób pokrój kiełbasę.
Cebulę obierz, bardzo drobno poszatkuj. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć posiekaną cebulę. Oprósz ją mąką. Zasmaż na jasny kolor. Na koniec do zasmażki wlej mleko, wymieszaj.
Powstały sos beszamelowy dopraw do smaku solą i białym pieprzem, gotuj na wolnym ogniu, mieszając, ok. 15 min. Do posmarowanej olejem formy włóż warzywa i kiełbasę. Zalej przygotowanym sosem, posyp bułką tartą, piórkami pora i ziołami. Zapiekaj 25 minut w 180 st.Źródło: Świat kobiety