Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka ziemniaczana z kalarepą"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Na dużej patelni rozpuść masło, stale mieszając dodaj mąkę i podsmaż ją. Następnie stopniowo dodawaj mleko i ubijaj większą miotełką.
Mieszając doprowadź beszamel do wrzenia i gotuj przez 10 minut na małym ogniu, aż będzie gładki i gęsty. Dopraw solą, pieprzem i odstaw.
Pokrój w cienkie plastry i posól obrane ziemniaki oraz kalarepy. Zetrzyj ser na tarce o małych oczkach. Szynkę pokrój w kosteczkę.
Dno brytfanny pokryj cienką warstwą beszamelu, posyp tartym serem i pokrojoną szynką. Rozłóż na tym warstwę kalarepy i ziemniaków i ponownie posmaruj beszamelem. Powtarzaj aż do zużycia składników. Ostatni ma być beszamel posypany serem.
Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 200 st. C przez ok. 35-40 minut. Pokrój na kawałki i udekoruj pomidorkami i pietruszką.Źródło: Tele Tydzień