Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kwintesencja bazyliowego smaku
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 83
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 83
Składniki
Wszystkie składniki zmiksować na gładki sos. Przełożyć do naczynia i zalać oliwą, dbając o to, by warstewka oliwy zawsze przykrywała powierzchnię pesto. W takiej formie sos powinien przetrwać w lodówce 1-2 miesiące, choć raz udało mi się przechować go aż do wiosny! Podawać z makaronem, albo jako smarowidło do grzanek i kanapek, a po rozcieńczeniu oliwą do płynnej konsystencji – do sałatek typu caprese (pomidor z mozzarellą). Można też dodawać do prowansalskiej zupy pistou, którą opisałam w innym artykule (Soupe au pistou).
Z resztek bazylii - łodyżek i kwiatów - możesz przygotować znakomity produkt uboczny - oliwę bazyliową (opisaną na blogu).