Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czerwona kapusta jest doskonalym dodatkiem do dan miesnych - kaczki, gesi, pieczeni wolowej lub dziczyzny. Choc surówki z czerwonej kapusty sa niezmiernie smaczne, do typowego swiatecznego jedzenia pasuje bardziej kapusta na cieplo a specjalnej swiatecznej nutki dodaja jej sliwki i odrobina przyprawy do piernika.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Składniki
Oczyscic czerwona kapuste i usunac zewnętrzne warstwy lisci, nastepnie ja pocwiartkowac, wyciac glaba i i pokroic w cienkie paski lub drobno poszatkowac. Wycisnac sok z pomaranczy. W duzym garnku podgrzac dzem sliwkowy, az zacznie sie karmelizowac, dodac kapuste, sok z pomaranczy wino i bulion w takiej ilosci aby plyn pokrywal 3/4 kapusty. Doprawic sola i gotowac przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Nastepnie dusic kapuste pod przykryciem na wolnym ogniu 60 minut, jesli chcemy aby byla chrupiaca lub 1,5-2 godziny do miekkosci. Mieszac od czasu do czasu.
15 minut przed podaniem dodac mrozone sliwki, doprawic przyprawa do piernika, sola i pieprzem oraz zagescic skrobia zmieszana z odrobina zimnej wody.
Kapuste przelozyc do miseczek i podac jako dodatek. Mozna ja tez przygotowac kilka dni wczesniej, przelozyc jeszcze goraca do sloika i po ostygnieciu wstawic do lodówki. Przed podaniem krótko podgrzac nie dopuszczajac do zagotowania.