Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Granita to tradycyjny sycylijski deser lodowy na bazie wody z sokami lub syropami owocowymi. Moja wersja z limonką, miętą i rumem jest inspirowana słynnym drinkiem mohito. Powstał świetny, orzeźwiający napój idealny na letnie popołudnia!
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 485
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 67
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 163
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 485
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 67
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 163
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Składniki
Limonki szorujemy. Ścieramy skórkę (tylko zieloną część) i wyciskamy sok. Wodę z cukrem podgrzewamy, aż zacznie się gotować. Zdejmujemy z gazu. Dodajemy skórkę z limonki i liście mięty. Parzymy pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę. Studzimy. Ostudzony napar odcedzamy (warto odcisnąć miętę, bo jest w niej nadal dużo aromatu). Dodajemy sok z limonki i rum. Napój przelewamy do plastikowego pojemnika. Polecam pojemniki po lodach. Wkładamy do zamrażarki. Można zmrozić go na dwa sposoby: - po 2 godzinach wyciągamy i mieszamy widelcem, aby zmroził się równomiernie. Powtarzamy mieszanie co pół godziny, aż napój będzie mocno zmrożony; - mrozimy przez kilka godzin do zupełnego zamrożenia. Wyciągamy na pół godziny przed podaniem. Mieszamy co 10 minut. Granitę dekorujemy świeżą mięto i podajemy koniecznie ze słomką.