Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedyś kordiałem określano wyłącznie wysokoprocentową nalewkę, jednak obecnie barmani nazywają tak też pyszne syropy owocowo-cukrowe. To świetna baza do drinków, ale też wyjątkowo orzeźwiający, często prozdrowotny napój. Sprawdź przepis na kordiał grejpfrutowo-cytrynowy, który nie tylko orzeźwi, ale również dostarczy sporą dawkę witaminy C!
Kilkulitrowy słoik
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1593
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 78
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 166
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 386
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 114
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1593
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 78
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 166
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 386
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 114
Składniki
Na początku dokładnie umyj lub sparz owoce. Na tarce zetrzyj cienko skórkę cytryn i grejpfrutów. Uważaj, żeby nie naruszyć białej błony okalającej owoce, bo ta jest gorzka. Skórki odłóż na później.
Obierz owoce z białej błony, która otacza miąższ, a następnie pokrój cytryny i grejpfruty na małe kawałki.
Owoce i skórki przełóż do dużego słoja i zasyp cukrem. Zamknij szklane naczynie i zostaw w ciepłym miejscu na całą dobę. Pamiętaj, aby raz na kilka godzin wstrząsnąć delikatnie słojem.
Po upływie tego czasu otwórz słoik i odcedź zgromadzony płyn do szklanej butelki. Owoce zalej jeszcze odrobiną wody i przemieszaj. Wodę dolej do butelki. Kordiał grejpfrutowy jest gotowy, więc włóż do schłodzenia do lodówki.
Podawaj w kieliszku udekorowanym gałązką tymianku, lodem oraz owocami. Smacznego!