Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trwa sezon na morele? Skorzystaj z dobrodziejstwa natury i zrób z nich domowy trunek. Nalewka morelowa przyda się podczas okresu jesienno-zimowego, ale nie tylko.
Kotlety mielone w sosie pomidorowym. Smaczny i niedrogi obiad. Do sosu dodał...
Odsłon: 19
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 134
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 208
Kotlety mielone w sosie pomidorowym. Smaczny i niedrogi obiad. Do sosu dodał...
Odsłon: 19
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 134
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 208
Składniki
Przygotuj morele do przygotowania swojej nalewki. Zacznij od umycia owoców oraz osuszenia. Następnie przekrój je na pół i pozbądź się pestek. Kilka z nich zostaw na później. Podziel owoce na mniejsze części.
Jeśli używasz goździki, wrzuć je do moździerza i rozdrobnij wraz z pestkami moreli. Przydadzą się do dodania wyjątkowego aromatu Twojej nalewce. Nie jest to jednak konieczne.
W średniej wielkości garnku zagotuj 250 ml wody wraz z cukrem. Dodaj morele i roztłuczone pestki (wraz z goździkami, jeśli ich używasz). Zagotuj i pozostaw na średnim ogniu przez kilkanaście minut.
Po tym czasie nakryj naczynie i zostaw do następnego dnia.
Kolejnego dnia zacznij od przecedzenia powstałego syropu, najlepiej przez gęste sito. Przelej do dużego naczynia (np. słoja), dodaj alkohol i resztę wody. Wymieszaj.
Tak przygotowaną nalewkę pozostaw najlepiej na kilka miesięcy. Po tym czasie trzeba ją przefiltrować przez gazę lub filtry do kawy. Dopiero wtedy możesz rozlać nalewkę do mniejszych butelek lub słoików i szczelnie zamknąć. W takiej formie zostaw je w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu na minimum 2 tygodnie.