Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kasztanowiec to piękne drzewo, które wiosną swoim kwitnieniem wieszczy uczniom czas matur, a wczesną jesienią zrzuca swoje owoce, przypominając amatorom medycyny naturalnej, że czas na zbiory. Owoce kasztanowca, zwane też po prostu kasztanami, zawierają bowiem wiele substancji o właściwościach niezwykle korzystnych dla ludzkiego zdrowia. Przede wszystkim wzmacniają naczynia krwionośne, poprawiają krążenie, działają profilaktycznie i leczniczo w przypadku takich problemów, jak żylaki czy zakrzepowe zapalenie żył. Kasztany wpływają też pozytywnie na trawienie i zapobiegają infekcjom w obrębie układu pokarmowego. Używane zewnętrznie preparaty z owoców kasztanowca poprawiają elastyczność skory, redukują cellulit, przynoszą ulgę w bólu stawów. W związku z powyższym nalewka z kasztanów to świetne lekarstwo do wszechstronnego zastosowania.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1589
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 73
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 164
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 383
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1589
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 73
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 164
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 383
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Składniki
Kasztany obierz z zielonych łupinek, dokładnie umyj, sparz wrzątkiem i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie rozgnieć je lub pokrój na drobne kawałki.
Cząstki kasztanów włóż do dużego słoika. Zalej je wódką, zamknij szczelnie słoik i wstrząśnij. Odstaw słoik na dwa tygodnie w ciemne i chłodne miejsce. Co jakiś czas potrząsaj słoikiem.
Po dwóch tygodniach przefiltruj nalewkę przez gazę i przelej do wyparzonych butelek. Przechowuj je w ciemnym miejscu. Kasztany z nalewki możesz zblendować i wymieszać z kremem lub balsamem do ciała. Taka mikstura wspomoże redukcję żylaków lub pękniętych naczynek.
Pamiętaj, że najlepsze efekty osiągniesz, stosując nalewkę z kasztanów regularnie, ale z umiarem. Pij po kilkanaście kropli dziennie, najlepiej w kilku porcjach, przed każdym posiłkiem. Możesz także wcierać nalewkę w skórę.